Animalul de companie, medicamentul perfect care nu are niciodata efecte secundare

animale-de-companieSunt dragute, stiu sa ne arate intotdeauna cat de mult tin la noi si reusesc sa ne inveseleasca doar cu o simpla miscare sau o privire mai ciudata. Animalele de companie, fie ele caini, pisici, pasari mici, toate ne ajuta sa trecem mai usor peste singuratate, daca asta este problema noastra, sau peste momente mai grele din viata noastra. Recent, oamenii de stiinta au dovedit ca animalele de companie pot avea efecte nebanuite asupra sanatatii umane. Se spune de multe ori ca stapanii animalelor de companie sunt si mai sanatosi si mult mai dispusi sa faca schimbari in viata lor. Studiile au dovedit ca bolnavii de inima au speranta de viata mult mai mare daca au alaturi de ei un animalut.

Pana si pestii de acvariu, care sunt inofensivi si nu pot ajuta aparent cu nimic, pot fi foarte utili in cazul hranirii bolnavilor cu Alzheimer, intrucat prezenta lor ii linisteste si ii face mai usor de „instruit”, sunt mai intelegatori la rugamintile celor care ii ingrijesc. Depresivii si cei cu boli grave de nervi pot sa nu se mai simta singuri, isi fac un nou scop in viata din ingrijirea patrupedelor, au incredere mai mare in ei. Nevoile diferite ale animalelor ii fac pe stapani sa isi adapteze programul zilnic in functie de ele si sa socializeze mai usor, sa fie mai deschisi la propuneri noi. Starea de spirit se schimba si ea, stapanii sunt mai relaxati, mai dornici de munca, se integreaza mai usor in grup. Mangarierea animalelor ne face mai bine decat credem, intrucat in corpul nostru se elibereaza o substanta speciala care inhiba actiunile nefaste hormonului responsabil cu stresul. Ritmul cardiac e mai lent, persiunea arteriala se mentine in limite normale, copiii hiperactivi sunt mai calmi si raspund mai bine stimulilor externi. Stapanii animalelor de companie se pot lauda si cu un nivel mai scazut al trigliceridelor sau al colesterolului. Riscul de criza cardiaca scade si el, speranta de viata creste, hipertensiunea arteriala nu mai are o asa de mare incidenta.

In cazul pisicilor, doar simpla lor prezenta intareste imunitatea organismului, ferindu-ne de astm si alergii. Chiar si copiii foarte mici pot beneficia de aceste efecte nestiute ale prezentei animalului de companie in preajma omului. Anxietatea si depresia sunt tinute sub control, empatia animalelor fiind un medicament ideal pentru orice fel de afectiune psihica in faza medie si acuta. Activitatea zilnica ce implica plimbarile si jucatul cu animalutul il determina pe stapan sa fie activ, de unde si o sanatate mai buna. Pe langa socializare, cei ce au animale de companie scapa de obezitate, fac mai multa miscare decat isi propun si ajung sa nu se imbolnaveasca atat de des.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *