Apa noastra cea de toate zilele

Este prea bine cunoscut faptul ca apa este un element indispensabil vietii. Apa este utilizata in multiple aspecte ale vietii, pentru curatare, intretinere, prepararea mancarii, pentru uz casnic sau industrial, si la prepararea diverselor produse de consum. Comunitatile umane din trecut s-au dezvoltat in jurul surselor de apa si astfel cu ajutorul ei s-a dezvoltat agricultura. Apa a fost dintotdeauna un aspect compatibil cu viata.

De asemenea, in lispsa apei se poate supravietui,  in cel mai bun caz, maxim 5-7 zile. Bunul mers al organismul si al metabolismului uman depind de nivelul de hidrare. Implicit calitatea apei pe care o consumam joaca un rol esential. Exista diferite metode de purificare a apei dintre care cele mai eficiente sunt metoda osmozei inverse si  distilarea. Consumul de apa de calitate precara si insuficient filtrata conduce la dezvoltarea in timp a unor boli si prezinta o cale de patrundere in organism a unor germeni patogeni.

Nevoia de apa nu se restrange doar la uzul uman. De apa depind de asemenea toate speciile si ecosistemele de pe planata.  Industrializarea, comertul excesiv, activitatea umana in general din ultimele doua secole a dus progresiv la deteriorarea mediului, la poluarea aerului si al apei. Desi planeta este acoperita in proportie de 70% de apa doar  3% este apa dulce, insa cum mare parte este organizata in ghetari, ramane 1% din apa utilizabila.

Ingrijorator este faptul ca se consuma cantitati semnificative de apa in industrie,  in diferite activitati urbane cum ar fi spalatoriile auto, iar apa reziduala este nepotrivit deversata. Asupra acestui aspect ar trebui luate masuri de prevenire a consumului excesiv de apa si al poluarii acesteia. Fiecare in felul sau poate ajuta la o mai buna practica de utilizare a apei si pe termen lung la pastrarea calitatii apelor din rauri, lacuri, si mari, fapt care se va rasfrange si in calitatea vietii de zi cu zi.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *