Aurul care sfideaza gravitatia e mai usor ca aerul

aur-usor-ca-aerulFemeie sau barbat cand esti pus in fata lui parca incepi sa te gandesti daca iti mai convine sa traiesti departe de el. E vorba de aur, metal pretios pentru care oricine ar da oricat sa-l poarte la gat sau la mana. Din cele vechi timpuri, acest metal pretios a fost apreciat de mai toate culturile, care l-au exploatat si au reusit sa obtina fel de fel de accesorii si bijuterii, decoratiuni de cea mai buna calitate. Aurul are calitati antiseptice, e rezistent, nu cocleste, rugineste, costa foarte scump, este baza unui sistem monetar stabil si poate furniza foarte multe idei de utilizare, chiar si in bucatarie.

Elvetienii, care au mai multe banci si mai multi bani decat ai putea sa tii in banca vreodata, s-au gandit ca aurul asta e cam greu si ca ar merita sa fie mai usor. Asa ca s-au pus pe treaba si au produs o noua forma de aur. Aurul pe care l-au inventat elvetienii e usor ca fulgul, mai usor ca aerul, are 98% aer si 2% aur de 20 de carate, dar si ceva uimitor: proteine din lapte. Aurul este la fel de stralucitor si tot galben, insa are proprietati care bat aurul pe care-l cumperi de la bijuterii. Aerogelul, cum mai e numit, este de o mie de ori mai usor decat aliajele cu aur, decat apa si aerul. Restul compozitiei pe langa cei 2% aur de 20 de carate este formata din caractere-nanometri foarte fine pe baza de proteine din lapte. Cum l-au obtinut, aici e adevarata inginerie. Prima data au incalzit proteinele din lapte ca sa aiba fibre mici, fibrile de amiloid, apoi au fost puse in solutie de sare de aur, unde au fost interblocate intr-o structura de baza, aurul cristalizat a adunat particule in jurul sau. Si asa a aparut reteaua de aur-gel. La uscare, s-a folosit uscarea supercritica utilizata la decofeinizarea cafelei, totul ca sa nu se distruga reteaua creata cu greu. Culoarea obtinuta trebuia sa fie perfecta asa ca oamenii de stiinta au completat compozitia cu particule mici de aur. La cristalizarea in microparticule culoarea s-a transformat in rosu-inchis, asa ca trebuia sa fie schimbata cumva in galben deschis. Indiferent ce forma de aur preferati, trebuie sa stiti ca acesta este foarte bun si rezista in timp deosebit de bine, se potriveste la orice, poate fi asociat cu diverse tinute.

Aurul se pastreaza de obicei in medii cat mai uscate, insa nici umezeala nu-l ataca, asa ca daca transpirati nu trebuie sa fie teama ca va pati ceva. Pe viitor, modelul aurului usor ca fulgul va fi urmat di de alte metale si poate de alte obiecte care sunt acum foarte grele, de exemplu, aliajul de la avioane, urmand ca pe viitor sa existe tot mai multe variante derivate din fiecare metal important. Doar asa putem sa incepem sa exploram si la nivel microscopic ce ne poate oferi cu adevarat natura in materie de metale si calitati ale acestora.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *