”Baiatul in pijama vargata” – un film care cutremura

the-boyDe-a lungul existentei cinematografiei, fara indoiala, au fost create multe filme foarte bune. Eu le adu pe cele preferate, pe cele care m-au emotionat cel mai mult si la care am stat sa meditez dupa, pentru a-mi crea o lista cu cele mai bine filme vizionate. Filmul ”Baiatul in pijama vargata” (in engleza este ”The boy in the striped pajamas”) este genul de film la finalul caruia stai sa plangi si sa te gandesti mult la ce intorsatura pot sa ia lucrurile si cate nedreptate a existat si exista pe lumea aceasta.

Acesta este un film despre holocaust, de aceea, ar putea sa fie total nepotrivit pentru cei care-si doresc o seara relaxanta, prea multe emotii si prea multe ganduri dupa. Insa, daca esti genul de persoana care isi doreste sa cunoasca o poveste noua, sa isi largeasca orizonturile cunoasterii si ale perceptiei, atunci, acesta este un film potrivit pentru tine.
De-a lungul istoriei cinematografiei s-au creat mai multe filme despre holocaust. Deoarece, era nevoie ca lumea sa cunoasca acele nedreptati crunte din timpul celui de-al doila razboi mondial, ca lumea sa cunoasca ca a fost o perioada (destul de recenta) in care oamenii erau orbi si pur si simplu exterminau alti oameni din considerente ideologice.

Dar sa revenim la film nostru. ”Baiatul in pijama vargata” prezinta povestea unui baietel pe nume Bruno. Toata actiunea se petrece in Germania, Bruno traieste in Berlin impreuna cu mama si tatal sau, care este general de armata, de altfel. Viata lui este una linistita, plina de aventura si prieteni cu care sa se joaca. Deoarece tatal lui Bruno a primit o promovare, toata familia urmeaza sa se mute intr-un alt oras. Mutarea nu-i face prea mare placere lui Bruno, el nu are cu cine sa se joace in noua casa, nu are prieteni, totul este mult mai ciudat aici.
Adevarul este ca noua casa a familiei sale este amplasata in apropierea unui lagar de concentrare pe care tatal lui Bruno trebuie sa il ”monitorizeze”. In film poate fi foarte bine observata propaganda ideologiei naziste si antisemismul, adica ura impotriva evreilor si promovarea ideii de superioritate a rasei ariene. Bruno, chiar daca asista regulat la orele profesorului pe care tatal sau l-a angajat, este mult mai sceptic fata de aceste invataturi, deoarece, cunoscand cat de cat servitorii casei, care sunt evrei, el nu ii vede asa cum ii descrie invatatorul lui si cartile.

Lui Bruno ii este interzis sa hoinareasca prin gradina si prin imprejurimi, insa, intr-o zi, el incalca aceasta interditie si hoinareste mult prin gradina, pana ajunge la capatul acesteia, format de o sarma ghimpata. In spatele gardului Bruno vede mai multi oameni imbracati in niste haine cu dungi, lui i se par a fi pijamale. De partea cealalta a gardului, Bruno vede un baietel si incepe sa vorbeasca cu el. Numele acestuia este Shmuel si el este evreu. Cei doi copii se imprietenesc rapid. Bruno ii aduce prietenului sau mancare, dulciuri, jucarii. Sapand o mica gaura pe sub gard ei pot trece pe acolo si se pot juca impreuna. Prietenia lor atat de nevinovata, insa, va avea un final tragic, mult prea tragic.
”Baiatul in pijama vargata” este, dupa parerea mea, un film foarte puternic. Eu am trait niste emotii de nedescris la finalul acestuia. In acelasi timp este plin de detalii, plin de descrieri realiste a a celor timpuri tulburi ale nazismului german. Este un film care merita sa fie vizionata si merita toata aprecierea.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *