Cancerul de piele este usor de diagnosticat daca ne prezentam la timp la medic

Orele prea multe petrecute in soare, mai ales vara, la plaja, pot insemna un risc crescut de aparitie a unei afectiuni foarte grave. Cancerul de piele nu iarta pe nimeni, netratat la timp duce la complicatii si chiar la deces, in urma metastazelor, este foarte greu de diagnosticat daca pacientul nu merge la doctor. Cea mai grava forma a cancerului de piele este melanomul. Melanomul este un cancer de piele care are si cauze ereditare, se transmite la nivel genetic, dar e si o cauza a expunerii prea mari si pe perioade prea lungi la radiatia solara.

Cancerul de piele e prezent la persoanele cu ten deschis, cu piele de culoare deschisa, care sufera arsuri solare, leziuni cutanate netratate. Si cei care merg foarte des la solar se pot trezi cu un cancer de piele in faze terminale, asta pentru ca aparatele care asigura bronzarea folosesc radiatii foarte puternice. Semnele clare care ne spun ca avem un cancer de piele sau un melanom sunt multiple. De pilda ne putem alarma daca avem multe alunite care sunt asimetrice, care erau simetrice in trecut, dar brusc au capatat o asimetrie ciudata. E suficient sa ne privim in oglinda pentru a vedea ce schimbari apar. Marginile neregulate, crestate sunt semn foarte clar de cancer de piele. Daca si culoarea se schimba, alunitele devin brune sau negre, maron, atunci o vizita la dermatolog e recomandata. Modificarea dimensiunilor, marirea alunitelor, sangerarile, crustele, usturimele, mancarimile locale, iata alte semnale date de organism care ar trebui sa ne trimita la cabinetul medical.

Ca sa nu avem cancer de piele putem lua niste masuri simple si eficiente. Evitam sa ne expunem prea mult la soare in orele de varf, folosim creme de fotoprotectie, factor de protectie inalt, ne imbracam in haine deschise la culoare. Cel putin o data pe luna putem sa ne uitam la piele si sa observam ce modificari apar, bronzarea artificiala trebuie evitata, iar vizita la medic de cel putin doua ori pe an e recomandata daca vrei sa previi cancerul de piele.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *