Cand tehnologia moderna devine din senin autonoma: boxa inteligenta care rade

Se stie deja ca tehnologia a ajuns sa fie tot mai aproape de noi, a intrat in casele noastre si incearca sa ne ajute si sa simplifice toate activitatile zilnice. Nimeni nu spune ca acest lucru nu e bun, e chiar foarte bun si e de dorit, insa ar trebui sa fim atenti si la limitarile acestor ipostaze mult prea „personale” ale tehnologiei moderne. De exemplu boxele inteligente care ne pot pune muzica sau pot sa faca diverse lucruri automat sunt foarte bune, insa trebuie sa fim atenti cum le folosim si sa fim constienti si de efectele lor mai putin placute.

Vreti si un exemplu?

Perfect. Haideti sa ne amintim de boxa Amazon Alexa, o boxa inteligenta de foarte mare folos mai ales pentru adolescentii moderni. Boxa isi face treaba de minune, raspunde bine la comenzi, e portabila si se poate conecta usor la Internet. Recent insa mai multi utilizatori au trecut printr-o experienta cu adevarat terifianta. Din senin boxa a inceput sa rada de una singura, intr-un mod infricosator, exact ca intr-un film bun de groaza cand lucrurile o iau intr-o directie total gresita. Asistentul virtual dezvoltat de Amazon a avut ceva probleme de software, dupa cum a specificat compania, dar au fost rezolvate in parte prin dezactivarea functiei de comanda vocala. De acum cine are asa ceva va putea a auda boxa razand de una singura doar dupa ce se rosteste fraza magica Sigur, pot rade daca vrei. Si mai ciudat este ca Alexa radea foarte creepy chiar cand era rugata sa stinga lumina, bohooohooo, ar fi zis daca ar fi putut, si nu era Halloween.

Imediat cei cu ureche muzicala buna au depistat o oarecare asemanare dintre rasul lui Alexa si celebrul robot HAL 9000 din 2001: O odisee spatiala, bazat pe epopeea lui Arthur C. Clarke. Astfel de scapari pot fi trecute cu vederea, insa ce te faci daca tehnologia moderna ajunge de la a te speria la a fi un pericol asupra vietii tale si sigurantei in propria casa. Daca tot are control aproape total asupra locuintei si poate face destule lucruri esti in siguranta chiar si cu astfel de aplicatii inofensive? Raspunsul e da, esti, pentru ca in permanenta serviciile si aplicatiile sunt monitorizate si mentinute de catre dezvoltatori, orice erori se rezolva si codul sursa e mereu periat pentru a oferi o experienta cat mai placuta. Ramane de vazut daca astfel de episoade se vor mai repeta si daca boxele vor continua sa fie la fel de bine vandute si dupa acest dus rece. Ceea ce e sigur este ca marile companii vor lucra pentru a imbunatati serviciile si vor invata din greseli pentru a avea cat mai multi clienti fericiti si care se simt in siguranta alaturi de produsele si aplicatiile lor.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *