Carcinomul, un cancer de piele periculos care apare din senin si evolueaza relativ rapid

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru, se intinde pe toata suprafata lui si ne fereste de o serie de factori externi care ar putea dauna sanatatii noastre. Expunerea prelungita la radiatii si la soare, ranile netratate si probleme genetice pot duce la aparitia unor mutatii la nivel celular materializate in cancer de piele. Cancerul de piele este foarte raspandit in randul populatiei, poate imbraca o multime de forme, cea mai comuna fiind carcinomul, dezvoltat sub forma unei tumori maligne formate din celule epiteliale. Diagnosticarea unui carcinom este atraumatica, se poate face in cateva minute, dermatologul isi da seama imediat de modificari cu ajutorul instrumentelor moderne de observare si analiza.

Usor de tratat, carcinomul poate afecta si tesuturile rinichilor, ale ficatului sau ale pancreasului, glandele endocrine fiind si ele vizate de acest carcinom. Cand celulele au o dezvoltare necontrolata vorbim de carcinom si numai atunci, alaturi de schimbari la nivel genetic celular. Si pentru ca am amintit de forme, iata in continuare cateva dintre formele carcinomului. Putem avea unul celular bazal de la nivelul picioarelor, al fetei, al toracelui, uneori al scalpului. Din nefericire el recidiveaza adesea, nu se intinde in corp, are evolutie lenta. Carcinomul scuamos este o alta forma raspandita de cancer, fiind caracteristic pentru pielea expusa la soare, dar il intalnim si in gura si in esofag. Tenul de culoare inchisa si sexul, barbatesc predispun la aparitia carcinomului scuamos. Forma aceasta poate da metastaze periculoase, cam la toate organele principale. Poate cel mai greu de controlat carcinom e adenocarcinomul, pana la urma o tumora epiteliala care apare mai intai in celule glandulare.

Organele unde il vom gasi sunt plamanii, pancreasul, stomacul, uterul, prostata, colonul. Singurele tratamente care au rezultate bune pe termen lung, verificate, sunt chimioterapia, radioterapia si interventiile chirurgicale targetate. Cu cat e depistat din timp un carcinom, cu atat sansele de recuperare rapida si de ameliorare a simptomatologiei cresc, deci vizitele medicale periodice sunt obligatorii pentru a ne feri de probleme.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *