Ce este polita RCA?

asigurare-rcaSingura polita de asigurare auto obligatorie la acest moment in Romania este polita RCA – Raspundere Civila Auto. Fiecare proprietar de autoturism are obligatia sa incheie o polita de Raspundere Civila Auto (RCA) prin care orice alt conducator auto care sufera prejudicii (fie in persoana, fie ale autovehiculului) din vina soferului asigurat, va fi despagubit.

Practic polita RCA nu protejeaza in mod direct soferul asigurat, ci o eventuala victima a acestuia, in cazul unui incident in trafic. Polita RCA este valabila si pentru cazuri de deces si de vatamare corporala, dar si de daune materiale.
De asemenea, polita RCA acopera si daune materiale aduse altor elemente decat un alt autovehicul, putand fi vorba aici despre un imobil, un stalp etc.

Totodata, daca se ajunge in instanta, polita RCA poate acoperi chiar si cheltuielile de judecata ale conducatorului auto al autovehiculului avariat sau ale persoanei vatamate care solicita despagubiri in instanta, sau in cel mai nefericit caz ale rudelor unei persoane decedate in urma unui accident.

Pentru ca este o polita de asigurare auto obligatorie, numarul asiguratorilor care ofera spre vanzare acest tip de polita este mare si astfel plaja de optiuni pentru cei interesati sa incheie o polita de asigurare RCA in conditii cat mai avantajoase este foarte larga. Politele RCA se pot incheia fie la sediul companiilor de asigurare direct, fie prin intermediul unui broker de asigurari, fie online, majoritatea asiguratorilor oferind in acest moment si serviciul de asigurare online, extrem de usor de utilizat si la indemana oricarui utilizator de internet.

Neplata politei RCA atrage dupa sine sanctiunea cu amenda precum si cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii si al placutelor de inmatriculare, fara de care nu se poate circula. De asemenea, in cazul in care se va produce un accident in trafic din vina soferului fara RCA, acesta va fi nevoit sa suporte toate daunele ce vor fi de platit din fonduri proprii, indiferent de valoarea acestora sau daca are sau nu resursele financiare necesare.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *