Crezi ca Wi-Fi-ul e rapid? Exista deja in lucru o tehnologie si mai rapida

wifiInternetul ne-a schimbat complet viata si ne-a ajutat sa ne adaptam mai bine mediului in care am ajuns sa traim. Fara internet multi dintre noi n-am concepe viata asa ca tehnologia a ajuns sa fie mai mult decat necesara. E necesara pentru ca ne simplifica mult actiunile pe care trebuie sa le facem, e necesara pentru ca omul modern are cu totul alte perspective si capacitati, abilitati decat cel din trecul. E necesara pentru ca avem nevoie de progres, iar progresul nu mai poate fi conceput in afara implicarii tehnologiei.

La ora actuala, putem sa avem internet fie prin retele fixe, cu fibra optica, fie prin intermediul retelelor mobile, fie orin Wi-Fi. Vitezele de transmitere si receptie a datelor difera, cele mai mici fiind pe retelele de telefonie mobila, cele mai mare pe Wi-Fi si fibra optica. Nu e mai veche de 20 de ani, dar a ajuns sa ne patrunda in viata foarte usor. Tehnologia Wi-Fi ne ajuta sa comunicam, sa avem acces la internet, sa ne putem orienta. Vitezele atinse pe acest internet fara fir sunt si ele destul de mari si mult mai bune ca in cazul celor 3G sau 4G. Reteaua este stabila, se pot crea puncte de partajare, securitatea este asigurata de criptare, pot exista retele de cartier sau locale, de apartament. Este simplu de utilizat si poate fi configurata prin accesarea unui simplu IP si a unor setari de baza, parola, cripatare, user. Totusi WI-Fi-ul e pe moarte din cate se pare intrucat a aparut deja Li-Fi, mai rapid decat WI-Fi de 100 de ori, trasmitand fluxul de biti prin intermediul fascicolelor luminoase. Ideea le-a venit unor cercetatori de la Universitatea din Edinburgh inca din 2011 care au vrut sa transmita date mai rapid printr-o metoda si mai simpla decat partajarea prin intermediul unor unde radio. Luminile LED transmit datele criptate in cod binar, vitezele atinse fiinde 224 GB pe secunda, adica puteti descarca 18 filme in paralel cu 1.5 gb de fiecare pe secunda. Din laboratoare tehnologia a mers in birouri si in diverse medii de afaceri din Estonia. Aici s-a ajuns la 1 GB pe secunda, deci de pana la 100 de ori mai mare decat in cazul internetului wi-fi si clasic.

Daca wi-fi-ul patrunde peretii unei cladiri, Li-Fi la momentul asta nu poate face asa ceva, asa ca trebuie sa mai astepte pana cineva isi va seama cum sa faca acest lucru fara sa ii afecteze functionarea. Spectrul de unde radio pentru WI-Fi s-ar putea epuiza in urmatorii ani, maxim cinci ani, asa ca cercetatorii care lucreaza la Li-Fi trebuie sa-si faca treaba repede si cu eficienta maxima ca sa avem rapid un inlocuitor al wi-fi si sa ne facem treaba cum trebuie fara prea mare efort. Pana atunci, ne putem baza in continuare pe WI-Fi, putem comunica, putem sa stam pe internet chiar si in locuri unde normal nu am avea acces, la metrou, in parcuri. Totul e bine atata vreme cat dreptul la viata privata nu e incalcat si datele sunt criptate si nu ajung pe mana unor oameni care pot sa ne faca rau.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *