Dezastre naturale care au creat o lume mai frumoasa

Tuburile de lava Undara. Cine calatoreste in Australia nu are cum sa rateze Marea Bariera de Corali. Orasele Sydney si Brisbane sunt destinatii perfecte pentru orice calator. Nu departe de Cairns se afla un sistem de tuburi construite de lava fierbinte. Undara este un cuvant de origine aborigena care inseamna calea cea lunga, o denumire numai buna pentru cele mai lungi tuburi de lava de pe planeta.

Tuburile se intind pe nu mai putin de 32 de kilometri. Tuburile contin cele mai diverse din punct de vedere biologic pesteri din lume. Tavanul prabusit al pesterilor permite luminii sa ajunga la plante si animalute. In pesteri gasim si vita de vie, prezenta acolo inca de la separarea supercontinentului Groenlanda. Tuburile de lava au aparut dupa un dezastru natural de proportii, o eruptie vulcanica ce a produs peste 23.3 kilometri cubici de lava.

In fiecare secunda se miscau peste 1000 metri cubici de lava si calatoria a durat vreo 160 kilometri, consumand tot ce le statea in cale. Dupa multi kilometri lava s-a stins. Ceea ce a ramas sub ea sunt „cochiile” tuburilor de astazi.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *