DODO

Se pare ca la aparitia omului pe insula Mauritus, pasarile Dodo erau in numar destul de mare. Alimentatia era in totalitate vegetariana, dar ele mancau si seminte mai dure. Aceste pasari aveau un ritual specific de imperechere, executau un dans de curtare acompaniat de miscari din aripi, iar cuplurile petreceau perioade lungi de timp impreuna. Depuneau un singur ou in cuibul pregatit inca din iarna, in padure. Puiul era ingrijit si educat de ambii parinti, acestia fiind protectorii lui pentru o perioada indelungata de timp.

Desi pasarea Dodo este o ruda indepartata a porumbelului de astazi, primii oameni veniti atunci pe insula Mauritius le-au vanat acestea fiind blande la atingere, deoarece nu erau obisnuite sa se fereasca de posibilii inamici.

Din pacate, pasarile au fost ucise cu miile, in special pentru carnea lor. Cercetarile arata ca marinarii care se aflau in trecere prin partile locului respectiv, dupa lungi calatorii pe mare, consumau cu placere carnea acestor pasari. Insa nu doar vanatul este motivul principal pentru care au disparut pasarile Dodo ci si faptului ca, colonistii de atunci, au adus cu ei pe insula diferite animale cum ar fi: porci, sobolani, caini si pisici care au distrus cuiburile si au mancat ouale a mii de exemplare. Astefel, anul 1680 a fost anul in care a fost vazuta in viata ultima pasa Dodo.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *