Efecte bizare ale privarii senzoriale

Ultimul loc fara zgomot, linistit de pe Terra. Tacerea deplina nu presupune doar lipsa vorbirii. Este absenta zgomotelor de fond produse de computere, a traficului din departare, a avioanelor. Chiar si cele mai putin zgomotoase sunete, cele pe care nici macar nu le recunoastem ca sunete, sunt receptate si rearanjate de sistemul auditiv si se manifesta ca un tiuit usor. Linistea artificiala poate fi experimentata doar in camere speciale unde nu exista nici un zgomot, insa senzatia nu e aceeasi ca atunci cand esti in lumea larga si esti inconjurat de liniste. Liniste deplina putem trai la Polul Nord, in pustietate, in Antarctica.

Dar chiar si acolo nu prea e liniste deplina pentru ca exista fel de fel de intrumente de masurare, nave etc. Deasupra Desertului Sahara, Polului Nord si deasupra Siberiei trec mereu avioane, asa ca nici acolo nu e liniste deplina. Chiar si in inima padurii amazoniene, la 1900 km tot s-au identificat zgomote de la avioane. Concluzia este ca nu exista un loc de pe Terra unde sa te duci si sa nu auzi nimic facut de mana umana. Totusi, multi au incercat sa gaseasca zone in care e mai putin zgomot si le-au gasit, insa si acolo din cand in cand exista zgomote reduse ca intensitate.

Ce se intampla cand incetezi sa mai vorbesti. Ce se va intampla daca nu iti vei mai folosi corzile vocale? Chiar daca exista boli care nu ne permit sa vorbim, a inceta sa vorbesti pentru ca vrei si a te reduce la tacere e ceva cu totul deosebit. Nu exista pana acum experimente care sa demonstreze ceva, pentru ca nimeni nu a stat zile, luni, ani intregi fara sa vorbeasca de dragul stiintei. Sunt totusi teorii fascinante despre asa ceva. O teorie spune ca nu se va intampla nimic pentru ca folosesti muschii respectivi pentru o multime de alte lucruri, ca de exemplu respiratia si curatarea gatului. Asa ceva se poate observa la pacientii care au stat in coma si isi revin, moment in care pot vorbi. Insa s-ar putea sa existe si alte consecinte decat niste muschi atrofiati si coarde vocale care nu mai functioneaza bine. Creierul poate avea si el de suferit. Vorbitul nu e neaparat necesar ca sa prevenim atrofierea coardelor vocale, poate sa previna aparitiei atrofierii la nivel cerebral. Unele zone din creier pot sa devina mai mari si mai puternice in functie de cat de mult sunt folosite.

De exemplu, zona care e raspunzatoare de abilitatile muzicale poate sa fie mai mare la muzicienii profesionisti. Si contrarul se poate intampla fara probleme. Neuronii care controleaza vorbirea nu mai sunt folositi si exista posibilitatea ca ei sa fie folositi de alte parti ale creierului pentru a face alte lucruri. Daca acest scenariu nu se poate intampla in parte pentru ca anumite parti din creier care raspund de ascultat. Asa se intampla in creierul celor care sunt orbi si au un auz foarte fin. Flexibilitatea creierului nu inseamna neaparat ca lipsa unui input la nivelul corzilor vocale poate sa duca la miscosarea zonei care raspunde de vorbire de la nivel cerebral.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *