Ghimbirul – minunea cu care trec iarna

Noi 28

Recunosc ca desi camara mamei este o vesnica inspiratie pentru mine iarna si nu concep sa incep sezonul rece fara cateva ingrediente pe care mi le-am insusit bine in anii copilariei  si adolescentei si pe care le folosesc acum cu brio si la mine acasa, de cativa ani am inceput sa imprumut si din sfaturile altora si din emisiunile de bucatarie si lifestyle la care ador sa ma uit.

Odata cu aceste emisiuni, am descoperit minunea care nu imi lipseste astazi deloc din bucatarie si care este ghimbirul. Povestesc adesea prietenilor, ca ghimbirul este singurul aliat care ma ajuta sa trec peste iarna, dar adevarul este ca tot ghimbirul este ideal si vara si de fapt pe tot timpul anului, in cateva retete de succes, cel putin pentru mine.

Insa ca sa raman la beneficiile lui iarna si sa explic de ce nu ma lipsesc niciodata de el, ar trebui sa ii dau o definitie personala care ar suna cam asa: “ghimbirul este propriul meu booster pentru sistemul imunitar”.  Este deosebit de eficient impotriva frigului si de aceea este ideal in serile de iarna cand ajungem acasa inghetati. In plus, inlatura oboseala pentru ca nu numai ca incalzeste organismul dar il mai si alimenteaza cu energia pierduta pe parcursul zilei.

In fiecare seara pregatesc pentru mine si sotul meu un ceai din cateva feliute de ghimbir fierte cu zahar, sau uneori fara zahar si adaugam la final miere naturala. Daca as avea timp, as bea o cana-doua si pe parcursul zilei pentru ca stiu ca este ideal, insa neavand cum, ma rezum la cana de seara.

Acelasi ceai este ideal si pentru raceli usoare si daca aveti deja probleme cu o tuse suparatoare si respiratie ingreunata, tot ghimbirul este solutia, pentru ca are o actiune expectoranta.

Pentru febra, evitati ghimbirul pentru ca va avea efect invers si va creste temperatura, pentru ca ghimbirul este practic un “incalzitor” al organismului si pune sangele in miscare.

Ghimbirul il gasiti astazi peste tot, in piata sau in supermarket, pentru ca datorita efectelor sale incredibile, toata lumea a inteles astazi de ce este util sa il cultivam. Pretul nu este mare, si oricum este o planta din care folositi cate putin, indiferent de forma pe care o alegeti, fie radacina sau praf (mai indicat radacina, desigur).

Si daca tot il cumparati si il aveti in casa, invatati sa il folositi si drept condiment la mancaruri sau salate, iar vara veti obtine cu ghimbir cateva bauturi racoritoare foarte apetisante.

FacebookTwitterGoogle+

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *