Imunoterapia, o metoda de viitor in tratarea cancerului indiferent de stadiu

Sistemul nostru imunitar stie sa lupte de unul singur impotriva unui numar mare de afectiuni. Insa cand vine vorba de cancer lupta aceasta este pierduta de cele mai multe ori. Pentru a ne folosi de sistemul imunitar ca sa invingem cancerul avem nevoie de imunoterapie. Imunoterapia se foloseste de anumite parti ale sistemului imunitar ca sa reuseasca sa duca o lupta mai usoara cu celulele canceroase, se poate stimula sistemul imunitar pentru a fi mai eficient sau i se pot oferi componente fabricate. Nu toate tipurile de cancer raspund la fel de bine la imunoterapie, de aceea ea trebuie adaptata in functie de forma de cancer depistata si de evolutia acesteia. Practic sistemul imunitar recunoaste mai usor si targeteaza doar celulele canceroase, fara a afecta celulele sanatoase.

Sunt utilizate limfocitele T pentru a distruge celulele tumorale si a asigura o ameliorare a simptomatologiei cancerului. Spre deosebire de alte tratamente traditionale, imunoterapia nu tinteste direct celulele tumorale, ea doar ajuta sistemul imunitar sa caute celulele anormale, sa le scaneze, si sa le elimine cat mai repede. Se face o triere rapida si atacul este controlat, exact ca in cazul unui lunetist, sunt tintite doar acele celule care sunt deja afectate sau au pontetial de a favoriza aparitia unor celule tumorale.
Pentru a intelege mai bine ce e cu imunoterapia trebuie sa amintim si de tipurile de imunoterapie existente. Avem inhibitorii punctelor de control, raspunsul sistemului imunitar este mult mai puternic cu ajutorul stimularii medicamentoase, celulele canceroase nu mai pot scapa de sistemul imunitar, transferul de celule, unde sunt extrase celule T tumorale si crescute in loturi mari. La finalul procedurii celulele T sunt reintroduse in organism.

Se mai adauga anticorpii monoclonali, niste proteine concepute in laboratoare care se ataseaza de celulele tintite si vaccinurile.
Imunoterapia isi dovedeste eficienta in cazul melanomului, in cazul cancerului pulmonar, dar are rezultate bune si la cancerul de vezica urinara, cancerul renal, la limfomul Hodgkin.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *