Internetul lucrurilor isi face treaba mai bine decat ai crede: avem deja o boxa inteligenta care a anuntat politia…

Nu este nicio noutate existenta unor tehnologii atat de avansate, incorporate intr-o locuinta, interconectate si conectate la Internet, prin diverse sisteme sofisticate, care ne pot face viata mai usoara. Noutatea este insa cea legata de reactia lor si de utilitatea lor in cazurile in care chiar ar fi nevoie de interventia lor. Recent o casa care avea tot felul de gadgeturi interconectate a fost mai buna decat orice fel de alarma. O simpla boxa a format numarul politiei si a oprit sau cel putin a incercat sa opreasca un caz de violenta domestica. Asta se intampla in New Mexico, unde un agresor a facut greseala sa isi intreba prietena daca a sunat la politie, moment in care dispozitivul inteligent a sunat la politie pe bune, fara nicio ezitare.

Politistii au auzit tot ce se intampla in casa si negociatorii si SWAT-ul au ajuns la usa cuplului. Barbatul foarte violent i-a amenintat pe politisti cu arma din dotare, cu care isi amenintase si prietena, dar a fost incatusat si dus la sectie pentru intrebari si arestare. Practic boxa a salvat femeia de la un posibil omor sau de la ranire, a salvat si fiica cuplului si toata lumea a fost fericita pana la urma, mai putin agresorul. Dintr-o alta perspectiva, faptul ca aceste gadgeturi suna la autoritati fara niciun fel de problema cand li se „pare” ca e ceva in neregula nu este un lucru bun, pentru ca te poti trezi oricand cu o multime de politie si pompieri, salvari chemate aiurea de vreun device care a avut o eroare sau a suferit din cauza unei utilizari incorecte, programari incorecte. Pe viitor astfel de probleme nu vor exista pentru ca programatorii isi fac treaba si remediaza astfel de nereguli, insusi dispozitivul poate avea inteligenta artificiala ce poate invata din greseli si isi poate corecta codul sursa pentru o mai buna functionare in conditii mai complexe.

Lucrurile din casa si inteligenta artificiala vor ajunge sa fie integrate intr-un mediu foarte avansat in care dependenta de anumite tipuri de setari sau de interventia utilizatorului va fi zero, fiecare device va fi individualizat, va avea propria „personalitate” si se va comporta in functie de mediul si de interactiunea primita din partea oamenilor sau a celorlalte gadgeturi si lucruri. Este bine, este rau, vom vedea, ceea ce stim cu siguranta este ca avem nevoie de asa ceva in conditiile in care nu prea mai avem timp de nimic si ne-am invatat sa avem cam totul pe tava-da, Internetul si tehnologiile moderne ne aduc din ce in ce mai aproape de stadiul primitiv, e vorba de regresie si nu de progres. Poate doar progres tehnologic, tehnologia avanseaza, oamenii se folosesc de ea, dar „uita” ce inseamna sa fii om, se limiteaza la actiuni simplificate….

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *