Machiajul nostru de toate zilele

machiajCircula recent un banc in mediul online, care mi-a placut mult si la care am ras cu pofta : Iubitul isi intreaba iubita : Draga mea, de ce tu te machiezi atat de greu? Ea : Cum? Uite trebuie sa aplic mai intai crema pe fata, apoi fond de ten, apoi pudra, apoi mascara pentru ochi etc. Iubitul : Si pentru ce toate astea ? Ea : Ca sa arat naturala! » Intr-un singur banc e adunata intreaga esenta a machiajului feminin: Ne machiem in asa fel incat sa parem naturale. E cam paradoxal, asa e?

Machiajul a devenit, fara indoiala un element al rutinei noastre zilnice. Cred ca as putea sa numar pe degetele unei singure maini toate femeile pe care le cunosc si care ies din casa nemachiate, fara a se simti cumva stanjenite daca se intalnesc cu cineva. Machiajul a devenit o necesitate, nu o necesitate determinata de dorinta si nevoia de a masca anumite defecte ale pielii, ci mai degraba o obsesie, o necesitate primara pentru cea mai mare parte a fetelor/femeilor.

Parerea mea este ca necesitatea machiajului zilnic vine din lipsa increderii in sine si a urmatoarei conceptii : nu sunt destul de frumoasa asa cum sunt eu. Cred ca acestia sunt factorii care tin femeile in fata oglinzii dimineata. Nu cred ca este ceva rau sa-ti doresti mereu sa arati bine. Un aforism mai vechi spunea : Nu exista femei urate, exista femei lenese. Insa, cu toate acestea, este ceva totalmente nociv in aplicarea machiajului, daca el are la baza premisa ca femeia nu este suficient de frumoasa asa cum e. Daca noi, femeile, nu invatam sa ne iubim asa cum suntem, sa ne iubim chipul si corpul, atunci orice machiaj este o solutie de scurta durata care ne ridica stima de sine si increderea in sine.
Am reusit sa gasesc pe internet un studiu interesant cu tematica „Women`s use of cosmetics: psychosocial correlates and consequences”, la care au participat 42 de studente americane. Cercetătorii au studiat asocierea dintre utilizarea produselor cosmetice și o serie de factori personali, cum ar fi: siguranța în public (fizică și morală), anxietate socială și alți factori legați de ținuta corporală. In urma studiului au fost observate corelațiile între utilizarea produselor cosmetice și posibilitatea ameliorării prezentării unei femei și a impactului social pe care-l produce. Una dintre observațiile cercetătorilor este faptul că o mai mare cantitate de produse cosmetice este folosită de femeile nemulțumite de aspectul lor fizic, care, astfel, încearcă să-și modifice imaginea personală imperfectă.

Prin urmare chiar si cercetatorii confirma faptul ca multe femei gasesc in machiaj si in produsele cosmetice o solutie pe termen scurt a problemelor ce tin de personalitatea lor si lipsa increderii in sine. Apreciez foarte mult faptul ca ultimii ani au fost initiate campanii de amploare pe acesta tema, care incurajeaza femeile sa nu se rusineze de corpul si chipul lor si sa se iubeasca asa cum sunt ele, deoarece iubirea de sine este cheia catre toate.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *