Simptomatologia leucemiei la copii

Multe afectiuni grave pot fi prevenite, pot fi depistate la timp daca le sunt cunoscute simptomele. De exemplu, leucemia, cancerul care afecteaza celulele sangelui, localizat in maduva spinarii si caracterizat prin prea multe leucocite produse intr-un timp limitat, poate fi diagnosticat mai rapid si mai usor daca sunt depistate simptomele leucemiei. Depistata la timp leucemia are sanse mari de vindecare, mai ales la organismul tanar, la copii, afectati, din pacate, de aceasta afectiune. Desi e poate mai greu de identificat corect o simptomatologie la pacientii micuti, parintii pot avea un rol cheie aici, urmarind orice schimbare de comportament si de stare.

La copii simptomele leucemiei pot cuprinde de la somnolenta prea mare si letargie la slabiciune, paloare prea mare, ameteli sau stare de rau, la dureri de spate prelungite, dureri articulare simetrice, difuze. Un semn clar al leucemiei sunt si vanataile aparute foarte repede, chiar si dupa o strangere de mana, sangerarile mucoasei nazale, punctele mici si rosii aparute pe suprafata pielii. Interesant este ca debutul leucemiei la copii este de multe ori confundat cu gripa, asta pentru ca micutii au febra, au dureri de cap, spate, articulare, curge sange din nas, nu prea mai au pofta de mancare. Dupa o saptamana nu mai avem simptomele, dar ramanem cu starea de rau, febra iar apare, apar si sangerarile nazale dese, fata e palida, somnolenta e deja agravata. Durerile de burtica, de spate continua sa persiste, dar apare si febra mare, probleme cu respiratia mai mereu. Hemoleucograma este singura care poate spune daca e vorba de infectie sau de leucemie. Slabirea brusca, lipsa poftei de mancare, ganglionii limfatici mariti, balonarea permanenta sunt alte simptome ale leucemiei la copii care nu ar trebui sa fie ignorate. Abdomenul devine dintr-odata dur, splina se mareste, ficatul e marit si el, leucemia isi face deja de cap in corpul micutului.

Nu trebuie sa ignoram nici transpiratia nocturna abundenta permanenta, sangerarile gingiilor, prelungirea starii de rau chiar daca se iau diverse tratamente. Daca parintii vor merge cu micutii la medic cand simptomele se tot aduna sansele de refacere completa sunt foarte mari, mai ales daca boala este la inceput, deci trebuie sa fim mereu atenti la orice fel de alterare a starii copilului pentru o sansa la un tratament adecvat si la vindecare rapida.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *