Toaletele ecologice compost, un tip de toalete cu multiple beneficii pentru mediu

Toaletele ecologice sunt utilizate in egala masura atat la tara, cat si in spatiile publice aglomerate, unde exista nevoia unui punct septic de procesare a dejectiilor umane. Un tip aparte de toalete ecologice sunt cele de tip compost sau toalete uscate. Functionarea lor se bazeaza pe evitarea imbaxirii pamantului pe care sunt amplasate cu dejectii umane si tratarea excrementelor si urinei cu substante speciale pentru a le reintegra in natura fara nici un factor poluator rezultat.

Spre deosebire de toaletele ecologice clasice, cele compost preiau urina si excrementele separat si le duc in vase de depozitare separate. Excrementele merg spre vasul cu aerisire si cad vertical, urina insa va ajunge intr-un vas unde se va deshidrata. Fecalele se vor transforma rapid in compost uscat, produsii toxici vor fi transformati sub actiunea descompunerii aerobe in substante fertilizator natural, in vreme ce in vasul unde va fi stocata urina vor ramane acid uric, uree, saruri minerale. Astfel, cu ajutorul toaletelor ecologice compost se vor obtine ingrasaminte naturale de buna calitate care vor ajuta solul sa fie mai fertil. Avantajele majore ale toaletelor ecologice de acest tip tin si de lipsa mirosului neplacut, apa de curatare nu e necesara, dar si construirea lor in interiorul locuintelor. Toaletele ecologice sunt si usor de construit, ieftine, nu polueaza mediul, economisesc cu pana la 25% mai putina apa, iar fosa septica este optionala. Trebuie sa stiti ca exista si in cazul toaletelor special compost doua tipuri: cele cu proces precompost, unde deseurile sunt eliminate mai des, si cele cu compost total.

Toaletele compost pot avea si hornuri care sa elimine aburii sau umezeala din timpul descompunerii. Foarte important este ca o toaleta cu compost sa fie dotata cu sisteme de separare a lichidelor si umiditate optima pentru ca procesele chimice naturale sa aiba loc fara probleme. De aceea, se colecteaza separat elementele excretiilor umane pentru a nu genera mirosuri greu de suportat si bacterii periculoase.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *