Transplantul de cap, o operatie tot mai aproape de realitate cu ajutorul chinezilor

transplant-capDupa stirea despre barbatul care s-a oferit voluntar pentru a fi supus unei operatii de transplant de cap oamenii de stiinta din toata lumea au inceput sa isi puna intrebari daca un astfel de experiment va putea sa devina realitate prea curand. Complicatiile pe care pot sa le aiba pacientul care va suferi un astfel de transplant si cunostintele pe care va trebui sa le posede echipa care va face operatia sunt doua dintre obstacolele cele mai importante ale acestui experiment. Recent, chinezii au reusit sa treaca o parte din intrebarile ridicate de transplantul de cap si sa „mute” capul unei maimute pe corpul altei maimute, dupa ce au realizat mai multe teste pe soareci de laborator.

Operatia a fost posibila sub coordonarea unei echipe coordonate de un profesor chinez, care a lucrat alaturi de chirurgul italian care vrea sa faca primul transplant de cap la om. Daca testele viitoare vor avea succes chinezii vor putea sa faca acelasi lucru si pe subiecti umani. Pacientii paralizati vor avea sansa sa se deplaseze din nou si sa aiba o viata normala cu ajutorul noului corp. Un alt lucru pe care medicii chinezi trebuie sa il ia in considerare tine de etica si de transferul de identitate, dupa ce capul va fi conectat la noul trup. Pana acum nu exista date clare care sa ateste transplantul de cap la maimuta si nici nu exista un studiu riguros publicat in vreo revista de specialitate. La om, conform chirurgului italian, studiile au fost deja facute si transplantul poate avea loc la o data programata in viitor. In cazul transplantului de cap uman, cele doua capete sunt detasate de corp, apoi se conecteaza maduva spinarii de la donator de fascicule nervoase de la baza craniului receptorului, iar creierul de la donator e protejat cat timp e operatia in desfasurare. Maimuta a rezistat doar 20 de ore inainte sa moara, ceea ce inseamna ca s-a reusit protejarea creierului. Tehnica de la baza procedurii realizate pe maimuta a constat in hipotermie aplicata corpului si circulatie sangvina incrucisata intre donator si receptor cu ajutorul unui sistem de canule.

Chinezii studiaza deja pe cadavre sa vada cum pot face mai bine operatia, in vreme ce rusul care s-a oferit voluntar pentru transplant de cap asteapta cu interes anul 2017, cand va fi posibil acest experiment ciudat. Si oamenii care au cancer si organele interne afectate pot sa beneficieze de pe urma acestui tip de transplant. De asemenea, si bolnavii de afectiuni neuronale degenerative, scleroza laterala amiotrofica au fost inclusi pe lista viitorilor „cobai”. Daca va reusi sau nu acest experiment vom vedea, cert este ca primul pas a fost facut cel putin la nivel de studiu si depistare de metode cat mai eficiente pentru transplant de cap uman.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *