Unde sa stati in avion ca sa fiti in siguranta in caz de turbulente sau aterizare fortata?

Calatoria cu avionul este rapida, placuta, puteti strabate distante foarte mari in doar cateva ore, nu exista ambuteiaje trafic infernal. De cativa ani insa siguranta in avioane este pusa sub semnul intrebarii, mai ales ca teroristii le vizeaza mereu si cauta sa ingenuncheze natiuni plasand bombe si kamikaze in aeronave. Pentru a preveni cat mai bine eventuale urmari nedorite ale unei aterizari fortate sau ale unor turbulente prea puternice, oamenii de stiinta s-au pus pe treaba si au efectuat un studiu pentru a depista care e cel mai sigur loc dintr-un avion. Se pare ca locurile sigure pentru pasageri sunt cele de mijloc, din partea inferioara a avioanelor.

Pentru ca rezultatele studiului sa fie relevante oamenii de stiinta au analizat cu atentie rapoartele accidentelor aviatice soldate cu morti, dar si pe cele in care au fost supravietuitori care au povestit cum s-a inta

woman in airplane travel

mplat totul. Locurile din spate erau cele mai putin periculoase, cu o rata de fatalitate de 32%, in comparatie cu cele din mijloc sau cu cele din fata. Cei mai norocosi in caz de accidente sunt calatorii care au bilete pentru locurile din mijlocul avionului, randul mijloc, cu o rata a fatalitatii de doar 28%. Scaunele de langa culoar, in mijlocul avioanelor sunt cele mai periculoase, cu o rata de fatalitate de 44%. Sanse foarte mari de supravietuire si salvare au si pasagerii care stau pe scaune foarte apropiate de iesirile principale si secundare ale avioanelor. Rezultatele nu sunt asa de relevante pentru ca depinde foarte mult cum anume are loc accidentul aviatic, ce parte din avion e afectata, lovita. Daca de exemplu e lovita partea din spate cu siguranta statisticile nu au valoare, pasagerii din partea din fata a aeronavei au sanse mai mari de supravietuire. In multe cazuri au fost gasiti multi morti „imprastiati” printre supravietuitori, deci nu ai cum sa prezici exact unde e locul cel mai sigur din avion. Depinde mult si de norocul fiecaruia, de cum stie sa reactioneze in momente de stres maxim si panica. Cu toate astea, siguranta in aer e mai mare decat pe uscat, 1 din 8.000 indivizi putand muri in drum spre alta tara cu avionul, fata de 1 din 112 in cazul unui accident de masina.

In alta ordine de idei, calatoria cu avionul este cu atat mai sigura cu cat se respecta toate indicatiile date de stuardeze, daca se cunosc toate procedurile din timpul unei aterizari fortate sau din timpul aparitiei unui accident neprevazut in aer. Cum teroristii se pot infiltra la bordul oricari aeronave, pasagerii ar trebui sa fie pregatiti mereu pentru a face fata unui atac sau unei prabusiri. Multe companii deja au initiat campanii de informare si de constientizare a actiunilor ce trebuie facute in caz de atentat terorist in aer, mai ales daca sunt implicate si bombe artizanale si prabusiri ale avioanelor de la mii de kilometri altitudine.

FacebookTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *